Narrative of verhaal en onderscheid

Een verhaal volgens Wikipedia (tool vol met verhalenš);
Wat is een verhaal?
– A narrative, story, or tale is any account of a series of related events or experiences, whether non-fictional (memoir, biography, news report, documentary, travelogue, etc.) or fictional (fairy tale, fable, legend, thriller, novel, etc.). Narratives can be presented through a sequence of written or spoken words, through still or moving images, or through any combination of these. The word derives from the Latin verb narrare (“to tell”), which is derived from the adjective gnarus (“knowing or skilled”). The formal and literary process of constructing a narrativeānarrationāis one of the four traditional rhetorical modes of discourse, along with argumentation, description, and exposition. – https://en.wikipedia.org/wiki/Narrative
Het gebruik van verhalen
Verhalen worden gebruikt voor amusement en voor de handel, waarbij amusement natuurlijk ook vaak een vorm van handel is.
Verhalen worden ook gebruikt in de opvoeding, de maatschappelijke structuur en in de diverse religies (re-ligio(lat.); her-lezen, her-beschouwen) en zingeving in het algemeen, middels de concepten tijd, oorzaak en gevolg, goed en kwaad, afscheiding en hereniging.
Wat vindt je in elk verhaal?
Wat alle verhalen gemeen hebben is dat er een ontwikkeling beschreven wordt, het begint ergens en het eindigt. Veelal volgt de verhaallijn die van reis van de held zoals beschreven door Joseph Campbell. (Terwijl ik deze link plak in MS Word, gaat er ineens het schermpje āonderzoekā open, blijkbaar leest er iets meeā¦)
In een verhaal heb je dus een zekere spanning nodig, anders wordt het niet ontvangen, haakt men af.
Dit impliceert dat spanning, nieuwsgierigheid, de āhaakā is waarmee de aandacht, de focus, gevangen wordt.
Communicatie
Een verhaal gaat dus vooral over communicatie, het verbinden met meestal soortgenoten, maar in algemene zin ook met de buitenwereld en de eigen binnenwereld.
In communicatie is herkenning het belangrijkste aspect, met vlak daarnaast vertrouwen.
Interpretatie
Een verhaal is niet alleen een serie van gebeurtenissen, maar ook de interpretatie van die serie gebeurtenissen, de lijm die die gebeurtenissen aan elkaar plakt.
Die ālijmā gebeurt in de geest van de ontvanger van het verhaal.
Hier kan je als schrijver of verteller wel invloed op hebben door te refereren aan gemeenschappelijke ervaringen en een afhankelijk makende spanningsboog op te zetten, maar de uiteindelijke interpretatie gebeurt in een autonoom deel van de ontvanger.
Dit autonome deel is in staat om verhalen te heroverwegen, te her beschouwen en ook te toetsen aan waarheid. Is het een mooi verhaal? Is het een verheffend verhaal? Gebaseerd op liefde of op angst? Zijn of niet zijn? Win-win of win-lose?
Autonoom onderscheidingsvermogen
Dit is ook het deel van jezelf dat een einde kan maken aan alle leugens en vervormingen waarmee vele verhalen doorspekt zijn, inclusief je eigen verhaal.
NamastƩ, Peter
Recente reacties