Media, medium en jouw focus

Focus
Er is een toestand van zijn waarin onze aandacht alleen binnenin is, die ervaar je als je net wakker wordt (vóór dat de wekker gaat), maar ook in meditatie en vlak voor je in slaap valt.
Dit is een toestand zonder focus, wel ben je aanwezig, maar hebt geen specifieke zintuigelijke ervaring. Je ervaart het geheel en verlegt dan je focus naar, richt je aandacht op, een deel hiervan, middels je fysieke zintuigen.
Hoewel ook de ervaring van de overgang van wakend bewustzijn naar slapend bewustzijn een interessant onderwerp is, wil ik hier de aandacht richten op het gebruik van focus. De ervaringen die dit oplevert bewust maken, zodat je het gebruik van focus in je persoonlijke leven bewuster kan inzetten.
Je kan de kracht van focus het best ervaren door je aandacht naar binnen te richten, zoals bij meditatie, en dan naar een gevoel in je herinnering. Het meest comfortabel is het om hier een liefdevolle herinnering voor te gebruiken. Probeer dit gevoel zo goed mogelijk opnieuw te beleven en je zal merken dat je je in een sterker wordende uitbreidende liefdevolle omhulling bevindt. Dit is een manier om je focus bewust in te zetten.
Wanneer gebruik je je focus onbewust?
Het meest duidelijke voorbeeld is dat als je trek krijgt, je je aandacht richt op boodschappen doen en je uiteindelijk opmerkt dat je je richting winkel begeeft. Je lichaam volgt dan deze impuls met behulp de versterkende kracht van focus. (wanneer er zich geen beperkende omstandigheden voordoen, je kan er ook voor kiezen deze impuls te negeren)
Het gebruik van focus zorgt voor een verandering in je fysiek ervaren wereld.
De vraag is, wie gebruikt jouw focus wanneer jij die niet bewust gebruikt?
Medium
Het woord medium komt uit het Latijn en werd daar gebruikt zoals wij het woord “middel / hulpmiddel” gebruiken. In de praktijk wordt het woord gebruikt als “communicatie kanaal”.
Ruim opgevat kan je dit zien als de informatieoverdracht tussen verschillende mensen.
Deze mensen hebben een verschillend standpunt (in tijd, ruimte en bewustzijnstoestand) en daardoor een verschillend perspectief. Zo’n uitwisseling van ervaringen kan lerend, helpend, helend en dus interessant zijn.
Nadat iemand jouw interesse wekt, oftewel in focus komt, gaat je focus naar het beeld én het perspectief van de “zender” terwijl jij de “ontvanger” bent.
In een als waardevol ervaren uitwisseling wissel je regelmatig van rol en ontstaat een vorm van relatie tussen deze mensen.
Doordat jij met je focus het ervaringsgebied van je partner betreedt, wordt jouw bewustzijn uitgebreid wat we als groei of leren beschouwen.
Feedback
Tijdens de uitwisseling treedt ook een feedback proces op, om te toetsen of het perspectief van de ander wel echt helpend is en kan dan als zodanig worden teruggegeven. Klopt het wel of draai je me een loer?
Het gebruik van informatieoverdracht houdt altijd het gebruik van focus in, waardoor het overzicht op, en de toetsing naar het belang van geheel in de feedback tijd moet plaatsvinden. (stilte)
Focus gaat altijd naar een specifiek onderdeel van het geheel wat zich binnenin laat ervaren. Voor de feedback van het onderscheidingsvermogen zullen we snel moeten wisselen van aandacht/perspectief, oftewel, of het wel goed voelt en resoneert met wat binnenin ervaren wordt. Deze feedback wordt ook wel het geweten genoemd.
Zo zou het heel goed kunnen dat het instrument “focus” juist bedoeld is voor deze feedbackcirkel. Het medium tussen de zijnstoestand en het wereldse waakbewustzijn, binnen- en buitenwereld.
De Media
Met “de media” of MSM wordt meestal het begrip massamedia bedoeld. Het kenmerkende van massamedia is dat er één “zender” is en meerdere “ontvangers”.
Een ander kenmerk is dat er weinig of geen ruimte voor feedback is. (Dit vind ik zelf wel lastig omdat ik me nu in een enigszins ongelijkwaardige positie gemanoeuvreerd voel, wat ik oplos door zelf op een podium dit gaan staan.)
Door het gemis aan substantiële feedback kunnen de massamedia makkelijk gaan afdwalen en van het padje gaan. Met als gevolg dat veel volgers het voor gezien houden, zoals bij CNN, BBC en de NOS.
Geschiedenis
De geschiedenis van de massamedia begon met de verhalenvertellers, profeten, predikers, drama en troubadours. Het was de kunst om een verhaal te vertellen wat de aandacht of focus vasthield. Men maakte gebruik van emoties, gevoelens en wijsheden die ieder herkent en ging daarmee spelen.
Er was nog tijd voor feedback, te uiten via juichen, klappen, boegeroep of simpelweg de voorstelling te verlaten. Goede artiesten spelen hier voortijdig op in.
Boekdrukkunst
Na de uitvinding van de boekdrukkunst was er minder ruimte, men kon het boek kopen of niet en na lezing de schrijver een brief sturen, wat echter niets veranderde aan het boek zelf.
Je kon wel het boek even neerleggen om je gedachten erover te laten gaan.
De krant met het nieuws kwam daarna. Hierin veel verhalen waar geen feedback op mogelijk was, een ingezonden brief nagelaten. Hier speelde men met ongeloof, sensatie en drama. De ontdekkingen van Edward Bernays, de meester van de PR (propaganda), werden met dollartekens in de ogen opgevolgd.
De krant werd dus goed verkocht. Het zelfde voor de bioscoop. De laatste twee werden na / met de radio samengevoegd tot TV. Met nog meer mogelijkheden om de aandacht vast te houden en dus nog minder ruimte voor innerlijke feedback.
Internet
Bij de komst van het internet leek het of er een verandering werd ingezet, iedereen kon zijn eigen platform met redelijk eenvoudige middelen beginnen. Ik dus ook.
Helaas werd na een jaar of twintig de censuur weer van stal gehaald… hoewel dat maakt het onderscheid naar de oorsprong wel een stuk duidelijker. Aan de vruchten herkent men de boom.
Ik wil graag de focus op het feit dat het mogelijk is om bewust je aandacht te richten en dat daardoor je uiterlijke omstandigheden veranderen.
Gezamenlijke gerichte focus heeft dan een gezamenlijk ervaren verandering als gevolg.
Alles begint in jezelf, de buitenwereld is je spiegel.
Gebruik je onderscheidingsvermogen! / Use your discernment!
Recente reacties