Het waarom van ontwikkeling

Tijdens het houden van POP gesprekken (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) met medewerkers, stelde iemand de vraag: waarom moet het altijd beter? Waarom moeten we altijd ontwikkelen en groeien? Waarom mogen we niet eens tevreden zijn met hoe het gaat?
Een begrijpelijke en mooie vraag, met veel mogelijke antwoorden. Bijvoorbeeld deze: in de natuur is alles voortdurend in verandering in de opeenvolging van de seizoenen. Zelfs in de winter, als alles in rust lijkt, is er al allerlei onzichtbare activiteit ter voorbereiding op de lente. In de natuur is er alleen groei of achteruitgang en wat niet groeit gaat achteruit tot het sterft. Misschien komt daar de slogan “Stilstand is achteruitgang” vandaan. Ontwikkeling is dus een natuurlijk gegeven dat bij ons ingebakken zit.
Een ander mogelijk antwoord is deze: wanneer je vooruit wilt komen in je leven, carrière wilt maken, succes wilt hebben, dan zul je daar voor moeten werken. Je moet werken voor je brood, want je krijgt het niet cadeau. Wanneer je niet werkt aan je ontwikkeling, zullen anderen je voorbij streven. En meer van dat soort competitie gedreven argumenten.
Of dit antwoord: wanneer je tekort schiet, iets niet kunt, dan moet je het leren. Er is altijd wel iets te leren, altijd wel iets te ontwikkelen. Of denk je soms dat je al perfect bent? Je moet mee in de ratrace. Ook gericht op goed maken wat nog niet goed is, het vullen van een gat, het voldoen aan iets wat er nog niet is. Veel groei en ontwikkeling is van buiten af opgelegd – zoals bij een POP gesprek – of gestoeld op je eigen overtuiging dat je nog iets mist.
Stel nou dat je er boven kunt staan dat je nog niet goed genoeg zou zijn. Dat je weet dat je oké bent, dat je niet beter hoeft. Zoals een bloem niet haar best doet nog mooier te bloeien, maar gewoon bloeit. Of de appel 100% tevreden is met het appel zijn zonder zichzelf te vergelijken met de vorm van een peer en daarnaar streeft. Wanneer we niet ‘moeten’ groeien en ontwikkelen maar genieten van wie we zijn, dan ontspannen we …..zijn we veilig.
Vanuit die ontspanning en veiligheid, gaan we door naar de volgende cyclus van groei. Dat komt doordat we in ontspanning ruim baan geven aan wat er bij ons ingebakken zit en dat is dus …… groei en ontwikkeling. Het moeten ontwikkelen werkt vaak niet omdat die uit gaat van een tekort of een gebrek. Wanneer we beseffen dat we al goed zijn zoals we zijn, dan pas ontstaat de ruimte waarin we als vanzelf gaan groeien en daar plezier in hebben. Zoals een kind spelenderwijs en met plezier iets nieuws ontdekt of leert en vanuit dat succes en plezier verder gaat met ontwikkelen. Zonder het moeten is er als vanzelf ontwikkeling en vreugde in groei. Wunjo!
Recente reacties