Keuzes maken

- Vreugde in groei! -

Keuzes maken

Wunjo Welzijn

Keuzes maken

 

Bewust of onbewust maken we ieder moment keuzes, wat we gaan doen, welke reactie we geven.

In het begin van onze ontwikkeling maken we keuzes die voor ons het beste lijken vanuit de kennis die we op dat moment hebben. Deze kennis is dan voornamelijk gebaseerd op wat anderen ons geleerd hebben wat en hoe te denken; ouders, vrienden, opleiding en media. We zijn dan feitelijk rationele kopieermachines op zoek naar een ordening.

In een latere fase van ons leven kijken we terug naar wat deze kennis opgeleverd heeft. Zijn we wel gelukkig met het leven dat we leiden? Klopt het wel met wat we geleerd hebben of hebben we iets over het hoofd gezien?

Soorten keuzes

Al onze maatschappelijke keuzes waren voornamelijk rationeel, vanuit ons denken als zijnde het best haalbare. Onze relationele keuzes echter waren in eerste instantie veel meer vanuit ons gevoel.

Onze maatschappelijke keuzes waren beïnvloed door “tekort denken”, de angst dat we niet rond zouden kunnen komen, of de angst dat we niet geaccepteerd zouden kunnen worden. Strijd, struggle, survival of the fittest, concurrentie, denken en strategieën, ronddolen in onze mind.

De relationele keuzes waren beïnvloed door “overvloed denken”; liefde, eenheid, uitbreiding, verwondering en bewondering. Deze keuzes gaven vrijheid, rust en geluk.

(-Tenminste, als we uit onze angst konden blijven, jaloezie en verlatingsangst zijn dan grote triggers gevoed door ons “denken” aan – als negatief ervaren mogelijkheden, die echter tevens deze mogelijkheden alleen maar dichterbij brengen om ze uiteindelijk op te kunnen lossen.-)

Het moge duidelijk zijn dat de laatstgenoemde manier van kiezen, “het overvloed denken” de voorkeur heeft als men kijkt naar het resultaat.

Nu is het misschien nog niet echt duidelijk hoe wij die mooie keuzes gemaakt hebben.

We kunnen de ratio sowieso uitsluiten, want wat de ratio doet, hoewel heel leerzaam, is meestal “roet” in het eten gooien, zeker als we nog niet de moed hebben gehad om naar onze interne saboteurs, onze ontkrachtende overtuigingen, te kijken.

Andere intelligentie

Er moet dus een andere intelligentie zijn die deze gelukkige keuzes maakt. Een intelligentie die rechtstreeks gekoppeld is aan onze bron van levensenergie; vreugde. Deze intelligentie word meestal het hartcentrum genoemd omdat die daar, op harthoogte midden in de borst, het meest gevoeld kan worden.

Het is dus handig als je hartcentrum betrekt in de keuzes die je maakt.

Dit doe je door naar binnen te gaan, je aandacht te verleggen naar je lichaam, en je hartcentrum bewust te voelen door hierop te focussen. Als je dit niet gewend bent kan dat even duren, maar daar zit een gevoel van vreugde verscholen. Ben je bij die vreugde, leg dan je keuze voor en voel hoe je hartcentrum hierop reageert.
Krimpt je vreugde dan is deze keuze een omweg, voel je meer vreugde dan geeft deze keuze de korte weg aan naar het beste, ook voor iedereen.

Wanneer je hiervan een routine maakt word je vast veel gelukkiger, ook maatschappelijk. 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , ,